Nieuws

 

Weekoverzicht 2011 Week 47

Rente en begrotingsbeleid waren andermaal de kernwoorden die beleggers bezig hielden. Beleggers negeerden de macro economische cijfers die best wel bezig waren.

Nieuws VS

De cijfers uit de VS waren hoe gek het ook klinkt op een na allemaal beter dan verwacht. Het slechte nieuws was dat de economische groei over het afgelopen kwartaal slechts 2% bedroeg. Een eerdere schatting heeft uitgewezen dat de economie 2,5% zou groeien. De bestaande huizenverkopen stegen tegen de verwachting in. De eerste uitkeringsaanvragen bleven ongeveer onveranderd. Dit suggereert dat de werkloosheid in de VS langzaam daalt.

En de orders van duurzame goederen daalden minder dan verwacht. Net als in Europa kijken beleggers naar het begrotingstekort van de VS. Maandagavond werd bekend dat de commissie die moet zorgen voor $ 1200 miljard aan bezuinigingen, er niet uit is gekomen. Dat wil zeggen dat er automatisch bezuinigd gaat worden. Beleggers liepen maandag al vooruit op dit nieuws. De commissie had tot woensdag om tot een oplossing te komen.

Deze week is een korte handelsweek in de VS. Gisteren was het Thanksgiving. De Markten in de VS waren gesloten. Vandaag is er een verkorte handelsdag. Dit is alleen maar gedaan, omdat de beurzen in New York wettelijk niet langer dan drie dagen achter elkaar dicht mogen zijn.

Hewlett Packard rapporteerde beter dan verwachte cijfers over het afgelopen kwartaal, maar verlaagde de winstverwachting voor het lopende jaar. Het aandeel van de computerfabrikant daalde na dit nieuws.

Nieuws Europa

Als je niet meer naar de beurs wil kijken, dan hoef je alleen maar te kijken wat de rentestand is. En de rentetarieven zitten onmiskenbaar in de lift. Italië betaalt een recordrente van meer dan 7%. Spanje betaalt inmiddels meer dan 6,6% en over de Griekse rente hoeven we het natuurlijk helemaal niet te hebben. Politici zitten nog steeds met de handen in het haar. De kleine stapjes die ze maken zijn bij lange na niet genoeg voor de financiële markten.

Beleggers (in staatspapier) denken aan draconische stappen. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld Euro obligaties. Daarop zitten met name Nederland en Duitsland niet te wachten, omdat ze dan meer rente moeten betalen voor hun staatsschuld.

Er wordt ook gewerkt aan een Eurocommissaris voor begrotingszaken. Meer macht naar Brussel dus. Ook is het zwarte pieten begonnen. Duitsland kan nu wel preken dat landen zich aan hun afspraken moeten houden, maar Duitsland is zelf begonnen met het overtreden van de begrotingsregels. Daar stonden geen sancties tegenover. En het is niet alleen kommer en kwel in de Eurozone. Hongarije zit ook in de problemen.

Als we kijken naar de macro economische cijfers dan waren er twee lichtpuntjes. De inkoopmanagersindex in de Eurozone steeg licht. Daarnaast steeg de vertrouwensindex van het IFO. De detailhandelsverkopen in Italië daalde met 0,4%. Dit cijfer was groter dan de verwachtte 0,2%.

Geopende en gesloten posities

Deze week heb ik geen posities geopend of gesloten.

Strategie

Let op de rente in Europa. Dat is het enige wat de beurzen bezighoudt op dit moment. Als er een oplossing in de lucht hangt voor de huidige situatie, dan zullen de Europese rentes dalen en de beurzen stijgen. Dit kan snel gaan door de eerdergenoemde maatregels, maar ook via de “normale weg” bezuinigen om langzaam de overheidsfinanciering op orde te brengen. Als het laatste het geval is, dan is het van belang waar beleggers naar kijken. Bedrijfswinsten en redelijke macro economische cijfers, of alle begrotingsperikelen.

Het technische beeld is allemaal veel eenvoudiger.
De trend is onmiskenbaar naar omlaag. Het lijkt een kwestie van tijd, dat de indicatoren die ik heb, een verkoopsignaal geven voor de aandelen die ik nog in portefeuille heb. Het lichtpuntje is dat de VAEX.nx de volatiliteitsindex van de AEX niet meer boven de 35 uit komt. Dat is dus positief voor optieschrijvers. En mijn geschreven optieposities.

Ook de komende week doe ik het rustig aan. We zitten midden in een najaarsstorm waar het best eens heftig aan toe kan gaan.