Nieuws

 

Weekoverzicht 2011 Week 46

De afgelopen week samengevat: 7%, dit was het niveau waarop Portugal en Ierland hulp gingen vragen bij de Europartners. Deze week steeg de 10-jaarsrente van Italië boven dit niveau en vanmorgen stond de Spaanse 10-jaarsrente op 6,9% en als dié landen in de problemen komen, dan is er -volgens economen- echt een probleem.

Nieuws VS

De economie in de VS lijkt in oktober en november iets harder te groeien dan ervoor. De eerste wekelijkse uitkeringsvragen daalden tot het laagste niveau sinds april.

De detailhandelsverkopen stegen in oktober harder dan verwacht. De huizensector toont ook een teken van leven. De afgegeven bouwvergunningen stegen met 64.000 naar 653.000. Dit hielp natuurlijk mee aan de stijging van het vertrouwen bij bouwondernemingen tot het  hoogste peil sinds mei vorig jaar. Vanmiddag om 16:00 uur wordt het laatste cijfer van deze week bekend. De verwachting is dat de Leading economic indicators met 0,6% gestegen zijn. 

Wallmart wist marktaandeel te behouden, maar daarvoor moest wel marge ingeleverd worden. De omzet en winst waren lager dan analisten verwacht hadden. De vooruitzichten voor de komende kwartalen komen overeen met de verwachting van analisten.

Home depot deed het beter dan de verwachting. De winst steeg 12%. De vooruitzichten werden verhoogd. Dit lijkt heel opmerkelijk in een kwakkelende huizenmarkt, maar er werd vanwege stormschade veel verkocht.

Nieuws Europa

Ook deze week werd de tweedeling tussen de VS en de Eurozone op economisch gebied groter. Een van de belangrijkste Europese vertrouwensindices, die van het Duitse ZEW Instituut, daalde tot het laagste niveau sinds oktober 2008. De economie groeide in het afgelopen kwartaal slechts 1,4% op jaarbasis. Deze groei kwam overigens wel overeen met de verwachting van analisten. In Nederland kromp de economie zelfs met 0,3% in het afgelopen kwartaal. In Frankrijk werden er in oktober per saldo geen banen gecreëerd.

Ook in Groot Brittannië is de economische situatie niet geweldig. De werkloosheid steeg harder dan verwacht naar 8,3%.
Gisteren werden de cijfers van Ahold en SBM offshore aanvankelijk goed ontvangen op een lager Damrak. Maar na de middag verkochten beleggers SBM. Uiteindelijk sloot het aandeel  3,75% lager. Het aandeel Ahold sloot ook nipt lager. En dat terwijl de supermarktketen door analisten positief beoordeeld werd om de goede cijfers die het afgeleverd had over het afgelopen kwartaal. Met name in de VS doet Ahold het prima.

Bij Bam staan de marges onder druk. De bouwonderneming presenteerde gemengde cijfers. De omzet was boven de analistenverwachtingen, maar de winst was lager dan verwacht. De vooruitzichten werden gehandhaafd.

Een zelfde beeld zagen we bij bodemonderzoeker Fugro. Ook hier gemengde cijfers en vooruitzichten die gehandhaafd werden. SNS laat de ambitie varen om € 400 miljoen winst te maken. Met dit bericht kwam de bank deze week. Het is natuurlijk wel logisch tegen de achtergrond van een verslechterende wereldeconomie.

Geopende en Gesloten Posities

Deze week hebben we geen positie geopend of gesloten.
Als u op de hoogte wilt blijven van de posities die wij innemen en wanneer, dan kunt u ons het beste volgen op Twitter.
Bovendien worden die posities ook weergegeven op Linkedin en Facebook. Via de homepage van www.vanarkel.nl kunt u zich gratis aanmelden door op de icoontjes te klikken.

Strategie en vooruitblik

De  meeste aandelenindices in de VS schommelen tussen winst en verlies ten opzichte van eind vorig jaar. In Europa staan de indices duidelijk lager ten opzichte van het eind van 2010. Het trendbeeld is omgeslagen. Er vormen zich duidelijk lagere toppen. Het lijkt er vandaag op dat de AEX een lager dal laat zien. Dat wil dus zeggen dat we in een dalende beweging zitten.  Dat houdt natuurlijk in dat we bijzonder terughoudend zijn met het innemen van nieuwe aandelenposities. Vandaag geeft de SS-indicator aan dat we de call AEX dec 325 en put AEX dec 255 moeten schrijven.

 

Update maandag 21 november.
 
De AEX sloot afgelopen vrijdag onder het laagste niveau van de afgelopen weken. De beweging werd vandaag doorgezet. De schuldproblemen in Europa zijn springlevend. In de VS wordt er druk vergaderd over de bezuinigingen. Politici worden het er niet eens over de te nemen bezuinigingen.  Tom Tom gaf afgelopen vrijdag een verkoopsingaal.