Van Arkel Oplichter

Hieronder vindt u artikelen over oplichting, maar ook wat u er aan kunt doen. En natuurlijk ook waar u op moet letten om uw geld niet kwijt te raken door oplichting.

 

AFM waarschuwt voor oplichting met aandelen

‘Consumenten moeten niet ingaan op aanbiedingen per telefoon of e-mail om aandelen te kopen of te verkopen’.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten vandaag om niet in te gaan op aanbiedingen per telefoon of e-mail om aandelen te kopen of te verkopen. Ook raadt de AFM het af kosten te betalen voor de verkoop van aandelen aan buitenlandse instellingen. Er zijn zogeheten ‘boiler rooms’ actief die vanuit het buitenland consumenten benaderen voor deze vorm van oplichting.

‘Boiler room’
Een boiler room houdt zich bezig met de telefonische verkoop van aandelen, op een agressieve en vasthoudende manier. De aangeboden aandelen zijn vaak waardeloos of bestaan zelfs niet eens. De boiler room doet zich echter voor als een betrouwbare  aandelenhandelaar en maakt gebruik van documenten en een website die vertrouwen uitstralen.

De AFM heeft regelmatig gewaarschuwd voor boiler rooms. Gezien het toenemend aantal signalen over deze vorm van oplichting, vraagt de toezichthouder nogmaals om erg waakzaam te zijn.

Boiler room tweede fase
Tevens waarschuwt de AFM voor een specifieke vorm van oplichting die steeds vaker lijkt voor te komen. De AFM heeft recentelijk meerdere meldingen ontvangen van Nederlandse consumenten die door buitenlandse instellingen zijn benaderd om hun aandelen te verkopen. Deze consumenten kochten in het verleden via een boiler room aandelen en worden nu benaderd door een buitenlands bedrijf dat aanbiedt om de inmiddels waardeloos geworden aandelen te kopen voor een erg aantrekkelijke prijs.

De consument wordt echter gevraagd eerst een zogeheten ‘restriction fee’ te betalen, een premie die nodig zou zijn om de aandelen vrij te geven voor de verkoop. Na betaling van deze kosten, veelal een bedrag tussen de 2.000 en 20.000 euro, wordt er echter nooit meer iets van het bedrijf vernomen. De consument blijkt dan voor de tweede keer te zijn opgelicht door een ‘recovery room’, ook wel ‘boiler room tweede fase’ genoemd.

De AFM heeft meldingen gekregen over de volgende instellingen die op deze manier opereren:
    * Benton Wells & Associates LLC, Seattle, USA;
    * Brentwood Group Ltd., Tokyo, Japan;
    * Maganura Mergers & Acquisitions, Tokyo, Japan;
    * Matterhorn International, Bern, Switzerland;
    * Summit M&A Inc., New York, USA;
    * Taiyo Financial, Tokyo, Japan;
    * Thomas and Hyde Consulting, Los Angeles, USA.

“Geen van deze instellingen is in het bezit van een vergunning van de AFM en zij mogen daarom niet bemiddelen in aandelen. Let op! Boiler rooms staan er om bekend regelmatig van naam te veranderen. Ook onder andere namen kan dus worden geprobeerd u op te lichten!”

Hoe te voorkomen                        
“Het is onverstandig om in te gaan op aanbiedingen voor het kopen van aandelen per telefoon of e-mail. Betaal ook geen ‘restriction fee’ of andere onduidelijke kosten aan onbekende instellingen. Wees altijd alert als bedrijven of personen vragen geld over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde Moneytransfer-systemen.”

De AFM raadt consumenten die met een instelling of persoon zaken willen gaan doen aan, altijd vóóraf op de website van de AFM in het relevante register te controleren of de desbetreffende instelling of persoon is geregistreerd.

De AFM adviseert consumenten tevens dringend om vooraf de waarschuwingslijsten te raadplegen. Op www.afm.nl/waarschuwingslijsten toont de AFM twee waarschuwingslijsten: (1) De waarschuwingslijst AFM. Hier staan instellingen en personen die geen vergunning hebben terwijl ze die volgens de wet wel zouden moeten hebben. Ook staan er instellingen die geen prospectus uitgeven bij hun effecten, terwijl ze dat wel zouden moeten doen volgens de wet. (2) De waarschuwingslijst buitenland. Hier staan instellingen waartegen buitenlandse toezichthouders hebben gewaarschuwd.

Bron: http://beleggen.blog.nl/beleggingsadvies/2009/01/24/afm-waarschuwt-voor-oplichting-met-aandelen